Hyvän yinjoogaharjoituksen rakentaminen

Keskimäärin yinjoogan asanat kestävät kahdesta viiteen minuuttiin. Aloittelijan on hyvä aloittaa lyhyemmillä ajoilla ja kasvattaa asennossa oltavaa aikaa sen mukaan, miten keho niihin alkaa sopeutumaan. Pakottamatta milloinkaan kehoaan mihinkään sellaiseen, mikä sille ei sovi.

Yinjoogaharjoitus voi kestää mitä tahansa vartin ja kolmen tunnin väliin. Harjoituksen pituudesta huolimatta on aina syytä aloittaa pysähtymisellä ja hengitykseen keskittymisellä. Tämä pysähtyminen (esim. selinmakuulla) laskee kierroksia ja virittää kehon sekä mielen yinharjoitukseen. Itse harjoituksen sisällön ratkaisee se, mitä harjoituksella haetaan – onko tarve jonkin erityisen kehonalueen avaamiselle (esim. lantio tai selkä) vai onko fokus tarkoitus siirtää koko kehon avaamiseen tai mielen kireyden poistamiseen. Vielä syvemmälle harjoituksen itsehoidollisissa metodeissa pääsee, kun siihen tuo mukaan mindfulness-henkistä tietoista läsnäoloa, perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppeja, yksinkertaisia hengitysharjoituksia ja taolaisen filosofian viisautta. Näiden joogaperinteestä irrallisten elementtien vuoksi yinjooga lasketaan ns. postmoderniksi joogaksi. Käytä siis rohkeasti näitä kaikkia (ja keksi itse lisää!), toimiviksi havaittuja metodeja, saadakseni harjoituksesta mahdollisimman täydellisen ja kokonaisvaltaisesti vaikuttavan kokemuksen itsellesi.

Yinjoogaharjoituksen perusperiaatteita

Mieti ennen harjoitusta asanoiden tavoite, kesto, järjestys ja harjoituksen pituus. Ota huomioon myös muuttuvat tekijät kuten esim. aamu vs. ilta, aloittelija vs. konkari. Jos sinulla on kiire niin tee mieluummin vaikka kaksi yinjooga-asentoa kaikessa rauhassa kuin viisi asanaa hosuen. Muista mm. selkärangan kuusi liikesuuntaa, kehon suurimmat faskialinjat sekä asanoiden lisäksi hyödyntää myös vastaliikkeet ja tauot. Muista myös se, että jokainen keho on erilainen. Siksi ei ole oleellista miltä asana näyttää vaan se, miltä asennossa ollessa tuntuu.

Pidä mielessäsi asanan neljä vaihetta (rakentaminen, oleminen, poistuminen ja palautuminen) ja se tosiasia, että vähemmän on enemmän. Noin 40 % teho on lähellä optimaalista ja maksimaalinen venytys ei ole koskaan hyvästä. Asana itse tekee kaiken työn ajan sekä painovoiman kanssa. Kyseessä onkin aina enemmän asanassa olemista kuin asanan tekemistä. Tavoitteena siirtyminen aktiivisuudesta ja kontrollista passiiviseen antautumiseen ja sallimiseen.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •