Keho ja anatomia

Yinjoogan suuri kauneus ja sen joogamatolle viettelevä lempeys syntyvät siitä, että yinjooga sopii kaikille kehotyypeille. Yinjoogan perusperiaatteissa on sisäänrakennettuna syvä ymmärrys ja hyväksyntä sen upean tosiasian suhteen, että me kaikki olemme keholtamme erilaisia. Viisaasti tehtynä jokaiselle keholle ja kehotyypille löytyy sopiva muoto, jossa haluttua kehon kohdealuetta voidaan työstää.

Konkreettinen esimerkki kehollisista eroavaisuuksista. Nämä erot lähtevät jo luustotasolta, mistä tämä kuva toimikoon konkreettisena esimerkkinä. Kuvassa kolme ristiluuta ja näistä on hyvin nähtävissä, kuin erilaisia niin kooltaan kuin muodoiltaan luumme voivat olla. (kuva: paulgrilley.com)

Anatomisesti katsoen yinjoogan keholliset pääkohdealueet sijaitsevat etenkin lantion seudulla. Tälle alueelle kiinnittyvät niin jalkojen ja pakaroiden kuin selän suuret lihakset. Sieltä myös löytyvät kehon suurimmat kireydet erilaisten faskian eli lihaskalvojen (sidekudosta) muodossa. Lantiorenkaan seutu on myös kaiken liikkumisen, voimantuoton ja koko kehon perusasennon kannalta äärimmäisen kriittinen alue.

Yinjoogan asanoiden avulla on mahdollista venyttää lempeästi mutta vääjäämättä esimerkiksi reisilihaksia, pakaroita, ulkoreiden ja selän kalvoja sekä kehon niveliä ja nivelsiteitä. Avainroolissa ovat myös ns. isot faskialinjat: kehon pinnallinen etu-, taka, lateraali- ja spiraalilinja.

Näillä kaikilla on suuri rooli siinä, millainen on esimerkiksi ryhtimme. Lantio-pakaraseudun kireydet vaikuttavat siihen, millaiseen asentoon lantiokorimme asettuu ja tämä taas pitkälti ratkaisee esimerkiksi sen, kuinka hyvin selkärankamme jakselee. Eikä yinjoogan asanoiden vaikutuksen tietenkään rajoitu pelkästään edellä mainittuihin kohteisiin vaan monipuolisten avausten avulla pyritään pitämään kehon sisällä aivan kaikkialla kulkeva sidekudosverkosto liikkuvan elastisena ja nesteytettynä. Siinä samalla myös edesautamme kehon kaikkien tärkeimpien nivelten, jänteiden, hermoratojen ja jopa luiden sekä sisäelimien hyvinvointia.

”Yinjoogan tavoitteena ei ole tehdä ihmistä äärimmäisen notkeaksi vaan mahdollistaa kehon luonnollinen liikuttaminen ilman turhia kiristelyjä tai kolotuksia.”
Jouni Hallikainen

Yinjoogan kehollisen hyvinvoinnin edistäviin vaikutuksiin on myös syytä lisätä nestekierron ja aineenvaihdunnan parantaminen. Lisäksi sivutuotteena asanoissa varsin usein vahvistetaan pallean toimintaa, edesautetaan parasympaattista hermostoa ja kehon immuunijärjestelmää sekä stimuloidaan sisäelimiä ja suolistoa (esim. ruoansulatuskanava) hellällä paineistuksella.

Varsin monipuolisesta kehollisen hyvinvoinnin edistämisestä on siis kyse ihan jo pelkästään länsimaisen lääketieteen kannalta. Tuohon kun lisätään positiiviset vaikutukset aivokemiaan ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen opit – asanoiden positiiviset vaikutukset näiden teorioiden kannalta – voidaan jo puhua kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kattavasta edistämisestä.

“On taituttavava tullakseen ehjäksi,
on taivuttava tullakseen suoraksi,
on tyhjennyttävä tullakseen täydeksi,
on kuluttava tullakseen uudeksi;
vähä saa, paljosta hämmentyy.”

Laotse (Tao Te Ching, kääntänyt TaoLin, Arktinen Banaani, 2018)

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •