Total yinjoogasivistys

yinster /

Viime sunnuntaina oli Helsingissä, syksyisen koleasta kelistä huolimatta, hyvin lämminhenkinen ja monella tapaa ainutlaatuinen tapahtuma. Hämeentien Joogahuoneen hämyssä löivät tuolloin kauniisti kättä teoria sekä käytäntö, kun joogatutkija Matti Rautaniemi luennoi täydelle salille yinjoogasta ja sen perään allekirjoittanut sai ohjata pitkän yinjoogaharjoituksen.

Matin luento oli upea matka läpi joogan historian aina siihen hetkeen, kun yinjooga alkoi versomaan monimuotoisen joogametsän tuoreimpana taimena. Tunnin aikana siis saimme kiitää maamme parhaan asiantuntijan opastuksella noin vuodesta 1500 eaa. aina 1980-luvun Kaliforniaan ja Paulie Zinkin taolaisen joogaharjoituksen pariin. Matkan varrella joogahistorian tuntija ja Maailmanpuu-podcastin ansioitunut isäntä teki selkoa joogasivistyksen peruspilareista (harjoitus, filosofia & tutkimus) ja avasi joogan historian käännekohtia selventämällä samalla hyvin havainnollisesti, mitä eroa on esimerkiksi esimodernilla, modernilla ja postmodernilla joogalla. Samalla sivuttiin joogan ja uskonnon kimuranttia suhdetta, avattiin joogamyytin käsitettä sekä asanan (l. asento) rooolia ja sen merkityksen muutosta joogan historian eri vaiheissa.

Matti Rautaniemi

Ympyrä saatiin kauniisti suljettua, kun tiedon valossa kylvettyämme valot sammuivat, syksyinen pimeys hiipi ikkunoiden taakse ja illan osallistujat laskeutuivat joogamatoilleen asanaharjoituksen pariin. Postmoderni yinjooga teki pienen paluun ja kumarruksen joogan juurien suuntaan, kun alkuiltaisessa yinjoogaharjoituksessa asanoita käytettiin ensisijaisesti meditaation ja hengitysharjoitusten ulkoisina välineinä sekä etenkin portteina kehon ja mielen syövereihin. Harjoituksen aikana, asanoissa ja etenkin oman mielen liikkeiden äärellä marinoituessa, oli hyvä siirtää illan luennon aikana kertynyt joogasivistys lyhytkestoisesta muistista syvemmälle aivojen sopukoihin. Olenkin varma, että kaikki osallistujat saivat sopivassa suhteessa ja aimoannoksen joogan teoriaa sekä käytännön harjoitusta tämän kolmetuntisen ja täysin ennenkokemattoman Total Yinjoogasivistys -konseptin muodossa.

Jos et päässyt paikalle tuohon loppuunmyytyyn tilaisuuteen niin seuraavan kerran ohjaan Total Yin -harjoituksen Joogahuoneella ja kolmen tunnin mittaisena joulukuun 20. päivä. Sinne on jo lipunmyynti alkanut, joten kannattaa olla nopea ja varata paikkansa heti tästä linkistä.


Matti Rautaniemen tuotantoon pääset kätevimmin tutustumaan hänen joogasivistys.com-sivustonsa kautta sekä kuuntelemalla Maailmanpuu-podcastia, jossa alkaakin olla kohta sadan tunnin verran laadukasta materiaalia. Vahva suositus noille molemmille mainituille ja tietenkin Matin kirjoille!

Lämpimin syysterveisin,
Jouni

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •